Uit NieuwsFiets | Dynamo’s groei in België is een doorlopend proces

maandag 17 februari 2020 09:44

AMERSFOORT – Sinds enkele jaren heeft Dynamo Retail Group (DRG) bekend van de winkelformules Bike Totaal en Profile ‘de Fietsspecialist’ het vizier ook duidelijk op België gericht. De teller stond tot voor kort op 140, maar tijdens Velofollies, eind januari, hebben zich weer diverse ondernemers aangesloten.

Wat betreft commercieel manager Yvan van Bogaert is de rek er voorlopig nog niet uit. Begin 2016 opende DRG een eigen kantoor in Turnhout, speciaal voor de Belgische activiteiten. Het kantoor wordt van het begin af aan geleid door Van Bogaert, die daarvoor overstapte van Kruitbosch. Hij had zich ten doel gesteld om DRG en de winkelformules in België meer onder de aandacht te brengen. “Het is een doorlopend proces. We willen dit jaar doorgroeien naar zeker 150 winkels en we hebben de wind in de zeilen. Als organisatie zijn we een goed klankbord voor ondernemers,” stelt Van Bogaert. “Als DRG duiken we met de ondernemer diep in retailing, want het is ook in ons belang dat de ondernemers goed draaien.”

RETAIL SERVICES | Om zich goed te kunnen presenteren is DRG al jarenlang met een stand op Velofollies vertegenwoordigd, ook al voordat ze de vestiging in België geopend hadden. Opvallend is dat het overgrote deel van de Belgische ondernemers in eerste instantie ervoor kiest om lid te worden van Dynamo Retail Service, waarbij ze wel inkoopvoordeel genieten, maar niet gebonden zijn aan de regels van de winkelformules. Toch verwacht Van Bogaert dat dit in veel gevallen een kwestie van tijd zal zijn. “Ondernemers weten vaak wel dat een formule, of dat nou Bike Totaal of Profile is, er vroeg of laat toch wel zal komen. Wij moeten voor de aangesloten ondernemers een ondersteunende rol spelen aan zowel de inkoop- als de verkoopzijde. Dat zou het beste zijn,” aldus Van Bogaert.

VERSNIPPERD | De marktbenadering van Dynamo Retail Group is in België anders dan in Nederland. Volgens Van Bogaert is dat een must. “Het moet geen copy paste verhaal zijn, want België en Nederland zijn twee totaal verschillende landen. Een groot verschil is dat de Belgische markt veel meer versnipperd is met veel meer fietsmerken dan in Nederland. En de Nederlandse markt kent van oudsher veel meer formulewinkels dan de Belgische markt,” laat Van Bogaert weten. “Sinds mijn start heb ik eerst focus gehad op het uitbreiden van het winkelbestand in plaats van het uitrollen van een formule. Voordat ik mij kan focussen op de uitrol van een formule, door een vertaalslag van de Dynamo formules in Nederland, vind ik het belangrijk om dat te laten aansluiten op de belangen van mijn Belgische ondernemers. Dat maakt de uitrol van een formule kansrijk en mijn Belgische ondernemers sterk.

BETALINGSKORTINGEN | Wanneer je Vlaamse ondernemers spreekt over de samenwerking met DRG, dan valt het op dat ze unaniem tevreden zijn. Een veelgeprezen voordeel is het gemak van de centrale betaling. Die maakt de administratie van de zaakvoerders niet alleen gemakkelijk en overzichtelijk, maar daardoor lopen ze ook geen betalingskortingen mis. “Centraal betalen en het category management Fietsen zijn grote troeven. De vorige zaakvoerder was eveneens aangesloten bij DRG, door hem weet ik dat een aansluiting veel goeds teweeg zou brengen,” zegt Bart de Keulaere van Touvelo uit Evergem. Hij krijgt bijval van Glenda Luytens en Niek Storms van Storms Fietsen uit Herselt. “Wij zijn sinds 4 maanden onze winkel gestart te Herselt en direct in zee gegaan met Dynamo Retail Group. Het centrale betalen en het gemakkelijke bestelsysteem heeft ons over de streep getrokken.” Chris Vyncke van Bikeshop Chrissou weet ook hoe het is om als startende ondernemer met DRG samen te werken. “Erg fijn om alle te betalen facturen gecentraliseerd te hebben en hierdoor betalingskorting te krijgen. Dat er bij Dynamo altijd iemand klaar staat om je vragen te beantwoorden is iets waar je als startende ondernemer veel aan hebt.”

Artikel NieuwsFiets.nl

« Terug